Algi morskie. Niezwykłe właściwości zdrowotne.

Algi są spożywane głównie w Azji. Na Zachodzie są one używane prawie wyłącznie w sushi lub jako przyprawa. Jednak wartość odżywcza wodorostów morskich jest wyjątkowa i ma wyrafinowany smak. Nowe warzywo do odkrycia.
Wodorosty morskie to niejednorodna grupa składająca się z setek roślin żyjących w wodzie słodkiej lub słonej. Można powiedzieć, że są to warzywa wodne. Ich rozmiar waha się od mniej niż jednego milimetra w przypadku mikroskopijnych glonów do kilkuset metrów w przypadku gigantycznych kelp.
Jadalne wodorosty morskie są zazwyczaj klasyfikowane według koloru: zielonki, glony brązowe i czerwone. Najczęściej spotykane komercyjne wodorosty morskie to sałata morska, sierść morska, dulse (rodymenia palmowa lub małe wodorosty morskie), mech irlandzki (lub karagen, z którego pochodzi karagen), fasola morska lub spaghetti, nori (lub porfir, używany do sushi), wakame, hijiki, kelp i kelp.
Wiadomo, że regularne spożywanie warzyw (w tym wodorostów morskich) pomaga w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia i zapobiega wielu dolegliwościom. Uważa się, że szczególny wpływ glonów na choroby układu krążenia, cukrzycę, wysoki poziom cholesterolu i nadciśnienie tętnicze mają m.in. antyoksydanty, błonnik i fitosterole, które zawierają.

algi morskie właściwości

Algi morskie właściwości: Nowotwór.

Badania wykazały, że różne algi lub ich związki mają zdolność do przeciwdziałania rozwojowi guzów sutka u zwierząt oraz do wywoływania śmierci niektórych komórek nowotworowych. Algi, które mają tendencję do przeciwstawiania się estrogenom, mogą być czynnikiem ochronnym w rozwoju nowotworów zależnych od hormonów, takich jak rak piersi i prostaty.
Badania epidemiologiczne wskazują, że populacje korzystające z diety typu azjatyckiego mają mniejszą zapadalność na te nowotwory w porównaniu z populacjami korzystającymi z diety typu północnoamerykańskiego. Ustalenie to zostało w dużej mierze przypisane wysokiemu spożyciu soi wśród Azjatów, ale wysokie spożycie glonów w tej populacji może również odgrywać pewną rolę. Ponadto, niedobór jodu i selenu, dwóch składników odżywczych bogatych w algi, może odgrywać rolę w powstawaniu raka piersi. Jednakże rzeczywista rola glonów w zapobieganiu nowotworom zależnym od hormonów nie została jeszcze ustalona.
Badanie opublikowane w 2010 r. pokazuje, że fukoidan (cukier znajdujący się w brązowych wodorostach morskich) powoduje śmierć komórek białaczki ludzkiej poprzez produkcję tlenku azotu (NO). Autorzy wspominają, że fukoidan może zwiększyć skuteczność tradycyjnych środków chemioterapii w powodowaniu śmierci komórek nowotworowych. W innym badaniu fukoidan zabił komórki raka piersi. Według autorów, fukoidan jest obiecującym związkiem w profilaktyce raka piersi, a jego wartość terapeutyczna jest godna analizy.

Algi morskie a zdrowie - działanie alg

Działanie alg: Silny antyoksydant.

Kilka wyciągów z brązowych, czerwonych i zielonych alg uprawianych w Europie lub Azji wykazało działanie przeciwutleniające. Ich skład antyoksydacyjny i zdolność antyoksydacyjna różnią się w zależności od kilku czynników, takich jak głębokość, na której rosną, oraz stopień narażenia na działanie promieni ultrafioletowych (UV). Algi zawierają różne związki przeciwutleniające, w tym karotenoidy (luteina i zeaksantyna), flawonoidy (katechiny), kwasy fenolowe (garbniki) i niektóre witaminy (głównie witaminy C i E).

Algi morskie właściwości: Błonnik.

Algi zawierają ciekawe ilości błonnika, szczególnie w postaci rozpuszczalnej. W zależności od odmiany, porcja świeżych wodorostów morskich może zawierać do 8% dziennej zalecanej ilości błonnika. 5 Z drugiej strony szacuje się, że suszone wodorosty morskie zawierają od 35% do 50% swojej masy w postaci włókna. Ogólnie rzecz biorąc, dieta bogata w błonnik pokarmowy może pomóc w zapobieganiu chorobom układu krążenia, a także w zwalczaniu cukrzycy typu 2 i apetytu. Błonnik z alg może być bardziej skuteczne w obniżaniu poziomu cholesterolu i nadciśnienia we krwi niż błonnik z innych źródeł.