Białko pochodzenia roślinnego – gdzie go szukać? Czyli jakie warzywa mają najwięcej białka?

Na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu składa się mnóstwo czynników. Odpowiednia odżywianie, tryb życia, który prowadzimy, odpowiednia ilość wody, snu… i wiele, wiele innych. Skupiając się na diecie – najważniejsze – co musimy wiedzieć, to to – by nie zabrakło w niej składników odżywczych, potrzebnych do życia i dalszego rozwoju.
Jednym z nich jest białko. Podstawowy materiał budulcowy organizmu, stanowiący 20 % masy naszego ciała. Białko pełni kluczowe funkcje w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, osoba zdrowa potrzebuje 1g białka na 1kg masy ciała.
Odnosząc się do diety – wyróżniamy dwa typy białek – pochodzenia roślinnego oraz zwierzęcego.
Białko pochodzenia zwierzęcego znajduje się głównie w mięsie i nabiale. Jest to rodzaj zalecany osobom, które uprawiają sport i budują masę mięśniową. Pomaga również w regeneracji mięśni po treningu.
Białko pochodzenia roślinnego zawiera nieco mniej aminokwasów i jest nieco gorszej jakości, niż białko pochodzenia zwierzęcego. Jednak w diecie wegetariańskiej jesteśmy w stanie zapewnić organizmowi odpowiednią jego ilość, poprzez korzystanie z produktów o wysokiej zawartości białka. Bardzo dobrym przykładem pełnowartościowego białka jest komosa ryżowa czy amarantus.

Jakie warzywa mają najwięcej białka

W owocach znajdziemy śladowe ilości białka, dużo więcej możemy otrzymać go poprzez spożywanie warzyw. Najwięcej białka znajdziemy w roślinach strączkowych, takich jak – ciecierzyca [19], fasola [7g], groch, kukurydza, soczewica. Mogą być one dodatkami do sałatek, podstawą zup, sosów.
Kolejnym warzywem o dużej zawartości tego składnika odżywczego, jest szpinak. Jest on pełen witamin, minerałów oraz właśnie białka.
Brokuły są kolejnym cenionym warzywem. Zawierają mnóstwo błonnika, witamin, przeciwutleniaczy.
Warto również włączyć do swojej diety takie produkty, jak – szparagi (są warzywem o dużej zawartości białka, pomogą również znacznie podkręcić metabolizm), pieczarki (dodatkowym ich atutem jest wspomaganie odporności), kiełki (świetny, oryginalny dodatek do kanapek oraz sałatek, pozwoli ci na dłużej utrzymać uczucie sytości), jarmuż (kolejne warzywo bogate w białko, witaminy i minerały).